Välkommen till en konferens om frihetens pris, om dess värden och villkoren för människors frihet i vår samtid!
Finns det anledning att vara rädd för frihet? Finns det typer av frihet som är otillgängliga i dagens samhälle? Vilka begränsningar sätter vi för vårt eget handlingsutrymme? Vilket är konstens värde och varför kan den inte mobiliseras för särskilda syften?
Konferensen äger rum på Skogen i Göteborg, Lördagen den 9 november 2019

 

 

Dela:

Forskning  /  Projekt / … Frihetens pris

Frihetens pris

Frihetens pris
En konferens om villkoren för människors frihet i vår samtid

Finns det anledning att vara rädd för frihet? Finns det typer av frihet som är otillgängliga i dagens samhälle? Vilka begränsningar sätter vi för vårt eget handlingsutrymme? Vilket är konstens värde och varför kan den inte mobiliseras för särskilda syften?

Konferensen anordnas med anledning av att Frihetsförmedlingen firar fem år och att projektet Sveriges friaste byråkrat nu avslutas. Under åren som har gått har vi stött och blött frågan om frihet i vår samtid i förhållande till alltifrån lönearbete, ekonomism och konsumtionssamhälle till arbetsliv, byråkrati, identitet och metafysik. En mångfald möten, samarbeten, projekt och händelser har sprungit ur denna organiska institution, inte minst sedan Sveriges friaste byråkrat tillträdde sin tjänst i fjol. Nu vill vi knyta ihop trådarna och förhoppningsvis även börja spinna nya tillsammans med er.

Fyra föreläsningar från konferensen:

Bakgrund

I fem år har Frihetsförmedlingen stött och blött frågan om frihet i vår samtid i förhållande till alltifrån lönearbete, ekonomism och konsumtionssamhälle till arbetsliv, byråkrati, identitet och metafysik. Till vår stora glädje har en mångfald möten, samarbeten, projekt och händelser sprungit ur denna organiska institution.

Vi har haft privilegiet att få samtala och samverka med såväl forskare och filosofer, omställningsrörelsen och KRIS, folkbildningssektorn och näringslivet, kommunala verksamheter och skolor, konstvärlden och media, torgfolk och galleriabesökare. Därtill alla de fritänkande människor som klivit in som frihetssökande eller fria byråkrater och mött oss på våra handläggningskontor, seminarier eller konstworkshops.

Vem vet vad som kan uppstå när vi alla samlas under samma tak?

 * * *

Program

Välkommen till en konferens om frihetens pris och värden. Tillsammans låter vi oss inspireras (eller provoceras) av en rad kortare föreläsningar, för att däremellan samtala och diskutera i mindre grupper. Mot kvällen fortsätter vi samtalen över en vegansk middag och dryck.

12.30 Inledning
Frihetsförmedlingens initiativtagare Lars Noväng och John Huntington inleder och ger en kort bakgrund till konferensen och dess tematik.

12.45 Stina Oscarson: Nyttan av ett fågelbo med blommande fingrar
Denna kortföreläsning handlar om kulturens roll i en sönderfallande demokrati. Stina ger oss ett brinnande aktuellt svar på frågan varför vi ska satsa på konst när världen ser ut som den gör.

Stina Oscarson är dramatiker, regissör och fri skribent.

13.30 Birger Schlaug: Varför denna rädsla för ett ökat frihetsrum
Ska vi leva för att arbeta? Eller ska vi arbeta för att leva? Var tog frihetsrummet vägen när arbetslinjen blev överideologi? Och varför utformas skattepolitiken för att minska friheten och göra oss till slavar i ett ekonomiskt system?

Birger Schlaug är debattör, författare, bloggare och f.d. språkrör för Miljöpartiet.

14.00 Fikasamtal och diskussion
Vi samlas i mindre grupper utifrån olika frågeställningar som knyter an till föreläsningarna.

15.00 Cecilia Jonasson: Vad söker egentligen en frihetssökande?
Det senaste året har Cecilia suttit i över 50 timslånga personliga samtal om frihet i egenskap av frihetshandläggare. I denna kortföreläsning delar hon med sig av en reflektion om samtiden som baseras på dessa samtal och andra erfarenheter från året som Sveriges friaste byråkrat.

Cecilia Jonasson är Sveriges friaste byråkat, bloggare och kommunikatör med en fil mag i vetenskapsteori/ medvetandefilosofi. 

15.30 Syster Lena: Att dra sig undan världen för att komma till den
Vad innebär det att leva klosterliv i Sverige på 2000-talet? Att ge upp sina ägodelar och hänge sig åt Gud? Syster Lena delar med sig av ett kristet perspektiv på frihet och ger oss en inblick i systrarnas vardag och erfarenheter.

Syster Lena är nunna vid Klaradals kloster och har en bakgrund som psykolog.

16.00 Per Johansson: Inget är gratis i denna värld – om frihetens pris
Är vi fria från en Stalin i samhället bara för att vi har en Stalin inom oss? Per Johansson ställer sig frågor om sin inre djävul i en reflektion om hur den fria tanken och ännu mera det fria yttrandet har ett verkligt och kännbart pris, även nu, även i Sverige, även i Väst.

Per Johansson är idéhistoriker och fil dr i humanekologi, fri forskare, konsult samt upphovsman till flera uppmärksammade poddserier med kulturjournalisten Eric Schüldt.

16.30 Samtal och diskussion
Vi samlas i mindre grupper utifrån olika frågeställningar som knyter an till föreläsningarna.

17.30 Sammanfattning och samtal i helgrupp

18.00 Vegansk middag med dryck
Vi tar samtalet vidare till middagsbordet.
Meddela oss i förväg om eventuella allergier.

 * * *

Konferensen Frihetens pris genomförs den 9 november 2019 på Skogen, Masthuggsterassen 3, Göteborg, med stöd från

Foto: Andreas Torstensson

Previous slide
Next slide